AKTUELNO

Gradski menadžer Goran Vesić svečano je danas otvorio revijalnu trku "Velika nagrada Beograda" i tom prilikom podsetio da se drugu godinu zaredom sećamo čuvene trke Formule 1, jedine do sada u Beogradu i jedine koja se održala tokom Drugog svetskog rata.

Danas je obeleženo 78 godina od trke formule 1 oko Kalemegdana, koja je održana 3.9.1939. godine.

Bila je to poslednja trka zlatne ere automobilzma kada o pobedniku nije odlučivalo vreme pit stopu već veština vozača. Pobedio je najbolji vozač svih vremena Italijan Tacio Nuvolari u konkurenciji Nemaca Manfreda fon Bruhiča i Hermana Paula Milera.

Foto: Grad Beograd

Nuvolari je u jednom trenutku pored Kule Nebojša vozio 200 km na sat! Vozači u to vreme nisu imali kacige i zaštitna odela.

Foto: Grad Beograd

– To je bio najveći sportski i kulturni događaj između dva rata, zlatno doba Beograda kada se on mnogo razvijao. Ovde je vozilo šest svetskih šampiona, te je ovo način da se očuva sećanje na njih, ali istovremeno i na događaj koji može da privuče mnoge turiste. Trka je 1939. imala između 75 i sto hiljada posetilaca, dakle u vreme kada je čitav Beograd imao 250 hiljada stanovnika. Verujem da ćemo za dve godine, kada će se obeležavati osam decenija od trke, moći da uđemo u zvaničan kalendar FIA, kako bi trka mogla da postane takmičarska – istakao je Vesić.

Foto: Grad Beograd

Gradski menadžer je ocenio i da to može da bude dobar zamah za auto-moto sport, koji ima dugu tradiciju u Beogradu.

Foto: Grad Beograd

– Beograd je tada, na jedan dan, bio centar automobilskog sveta, što bi moglo da bude i njegova budućnost – naveo je Vesić.

#Goran Vesić

#Kalemegdan

#auto-trka

'